Bagietki, najpopularniejsze pieczywo z Francji na festiwalu chleba w Parvis Notre Dame. Fot. Gwendoline Le Goff/PAP/Panoramic
Boliwia, 30 października 2016 r . „T'antawawas” (chleb dla dzieci) wystawiony na popularnym rynku upamiętniającym Dzień Wszystkich Świętych w La Paz. Fot. REUTERS / David Mercado
Meksyk, 23 czerwca 2017 r. Simon Sanchez, 77-letni sprzedawca lodów w Xonacatlan na obrzeżach Mexico City, nakłada kulki lodów na kromkę chleba, by zrobić „kanapkę z lodami” (powszechnie nazywaną tu Torta). Koszt 5-smakowej kanapki u Sancheza wynosi 0,77 dolarów. Fot. REUTERS/Edgard Garrido
Dzieci niosące chleb w Damaszku. Syria, 24 kwietnia 2018 r. Fot. REUTERS / Ali Hashisho
Egipt, 2 październik 2017 r. Kobieta opuszcza piekarnię w Kairze, niosąc chleb. Fot. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Macedonia, 19 styczeń 2017 r. Kobiety ubrane w stroje ludowych niosą na głowach kosze z chlebem, to tradycja wioski Bitusze podczas Objawienia Pańskiego. Fot. REUTERS/Ognen Teofilovski
Izrael, 6 kwietnia 2017 r. Ortodoksyjni Żydzi w dzielnicy Mea Shearim w Jerozolimie mielą pszenicę, aby przygotować macę. Ten tradycyjny przaśny chleb zostanie zjedzony podczas nadchodzącego żydowskiego święta Paschy. Fot. REUTERS/Ronen Zvulun
Kazachstan, 3 listopada 2017 r. Piekarz w wiosce Guldala, na obrzeżach stołecznej Ałma-Aty, wkłada bochenki chleba od tandyru – glinianego piekarnika. Fot. REUTERS/Shamil Zhumatov
W ten sposób chleb jest pieczony w tandyrze. Fot. REUTERS/Shamil Zhumatov
Irak, 4 stycznia 2017 r. Również w tradycyjny sposób pieką chleb w Iraku. Na zdjęciu kobiety, które uciekły z twierdzy Państwa Islamskiego w Mosulu, gotują w obozie Khazer. Fot. REUTERS/Khalid al Mousily
Na jordańskiej prowincji chleb piecze się jak przed tysiącami lat. Fot. Reuters/Muhammad Hamed
Kobieta wysiedlona z Al-Hudajda, miasta portowego w zachodnim Jemenie nad Morzem Czerwonym, robi chleb w schronisku w Sanie,stolicy Jemenu. 18 lipca 2018 r. Fot. REUTERS / Khaled Abdullah
Boliwia, 30 października 2016 r . Kobieta kupująca chleb na popularnym bazarku w La Paz, upamiętniającym Dzień Wszystkich Świętych. Po prawej: „t'antawawas”, chlebki dla dzieci. Fot. REUTERS/David Mercado
Kobieta pokazuje tradycyjny chleb Wawa podczas targów gastronomicznych Mistura w Limie, które promują kuchnię peruwiańską poprzez prezentowanie żywności i produktów z całego kraju. Peru, 2 listopada 2017 roku. Fot. REUTERS / Mariana Bazo
Stragan z chlebem podczas targów gastronomicznych Mistura Mistura w Limie, które promują kuchnię peruwiańską poprzez prezentowanie żywności i produktów z całego kraju. Peru, 2 listopada 2017 roku. Fot. REUTERS / Mariana Bazo
Członkowie duszpasterstwa Huellas de Esperanza (ang. Traces of Hope, pol. Znaki Nadziei)) w dzielnicy Dina w San Salwador przygotowują ciasto, ucząc się, jak robić chleb. Salwador, 8 czerwca 2017 r. Fot. REUTERS / Jose Cabezas
Piekarz wkłada chleb do pieca. Piekarnia w Managua, stolicy Nikaragui, 1 listopada 2017 r. Fot. REUTERS/Oswaldo Rivas
Demokratyczna Republika Konga, 19 grudnia 2016 r. Kobieta sprzedając chleb wzdłuż ulic stołecznej Kinszasy, nosząc dziecko na plecach, stolicy. Fot. REUTERS / Thomas Mukoya
Wietnam, 30 października 2017 r. Kobieta sprzedająca chleb na ulicy w Hanoi. Fot. REUTERS/Kham
Kobieta oferuje chlebki w kształcie ryby, wypełnione słodką fasolą, na targu Jungang w Gangneung w Korei Południowej, 19 lutego 2018. Fot. REUTERS / Jorge Silva
Mężczyzna przygotowuje paratha (indyjski chleb) i kebaby na zewnątrz restauracji w New Delhi w Indiach, 27 września 2017 r. Fot. REUTERS / Adnan Abidi
Wyznawcy przygotowują chapatis (chleb indyjski) w kuchni wspólnoty w świątyni Gurudwara lub Sikhów z okazji 548. rocznicy urodzin Guru Nanaka, pierwszego guru sikhijskiego i założyciela wiary sikhijskiej. Czandigarh w Indiach, 4 listopada , 2017. Fot. REUTERS / Ajay Verma
Francja, 17 listopada 2017 r. Piekarz wyciąga chleb z pieca w ekologicznej piekarni w Paryżu. Fot. REUTERS / Philippe Wojazer
Europejska, tradycyjna piekarnia. Piekarz i jego żona przygotowują ciasto chlebowe. Fot. Shutterstock ID 733136797
Gdzie wy kupujecie chleb, ale taki prawdziwy, a nie watę z worków foliowych? Fot. Shutterstock ID 302222849
Dziś nawet Anglosasi coraz częściej jadają przyzwoite pieczywo. Jednak gdy się jest z Polski, to wszędzie się tęskni za chlebem, zwłaszcza za żytnim razowcem. Fot. Shutterstock ID 342527444
Wszystkich nas cechuje upodobanie do tego, co opieczone, zapieczone, usmażone lub płonące. Zapach świeżo upieczonego chleba w lokalnej piekarni zachwyca każdego. Fot. Shutterstock ID 714759931
Kochamy dni pieczenia chleba, bo pachnie nim wtedy cały dom. W sklepach rozpyla się nawet zapach pieczywa, bo przyciąga klientów. A w piekarni pachnie tak codziennie. Fot. Shutterstock ID 785127097
Chleb idealny – także podpłomyk, a wiec chleb łowców-zbieraczy sprzed 14 tys. lat – dobrze, gdy ma chrupiącą skórkę, która jest wypieczona, ale nie spalona. Fot. Shutterstock ID 1111054469
Orangutan w Zoo Safari Ramat Gan, niedaleko Tel Awiwu. Zjada macę, tradycyjny chleb spożywany podczas żydowskiego święta Paschy. Izrael, 27 marca 2018. Fot. REUTERS / Amir Cohen
Chleb jedzą ludzie na całej kuli ziemskiej. Jest życiodajny, otaczany kultem, powszedni...