Des Moines, Iowa, 15 sierpnia 2015 r. Donald Trump, jeszcze jako republikański kandydat na prezydenta USA Part, zjada kotlet schabowy na patyku podczas targów Iowa State Fair. Prowadził kampanię i zwiedzał targi. Fot. Win McNamee / Getty Images
Los Angeles, Kalifornia, wrzesień 2010 r. Piosenkarz Lady Gaga na scenie 2010 MTV Video Music Awards odbiera nagrodę Wideo Roku. Maiał na sobie sukienkę i nakrycie głowy wykonane z surowej wołowiny. Ów „mięsny strój”, zaprojektowany przez Franca Fernandeza i stylizowany przez Nicolę Formichetti, został potępiony przez organizacje broniące praw zwierząt. Fot. Kevin Winter / Getty Images
Wellington, Nowa Zelandia, 18 stycznia 2010 r. Książę William i John Key, premier Nowej Zelandii, przygotowują mięso na grillu w Premiere House podczas pierwszej wizyty Anglika – drugiego w kolejności następcy tronu Wielkiej Brytanii – w kraju na antypodach. Fot. Samir Hussein / WireImage
Styczeń, 1960 rok. Francuski bokser Gracieux Lamperti (z lewej), mistrz wagi piórkowej European Boxing Union, w restauracji Black Angus na Great Newport Street, w zachodnim Londynie. Oferuje ogromny surowy stek Percy Lewisowi, posiadaczowi tytułu piórkowego Imperium Brytyjskiego. Percy pokonał Lampertiego 26 stycznia. Fot. Keystone / Hulton Archive / Getty Images
Dietetyk dr. Robert Atkins, autor diety wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej, przygotowuje się do wbica noża i widelca w ogromną pieczeń wołową, w przeddzień swoich 69. urodzin. Zdjęcie wykonano w październiku 1999 roku, dietetyk zmarł w kwietniu 2003 r. Fot. Ted Thai / The LIFE Picture Collection / Getty Images)
Amerykański astronauta Neil Armstrong przegląda swoją pocztę, zjadając smażonego kurczaka, Houston, Texas, marzec1969. Fot.: Ralph Morse / The LIFE Picture Collection / Getty Images
Piosenkarka i modelka Grace Jones zjada surowego steka. Fot. Marion Curtis/DMI/The LIFE Picture Collection/Getty Images
Obraz z lat 1615-20, olej na płótnie, w zbiorach niemieckiego Alte Pinakothek w Monachium. Fot. VCG Wilson/Corbis via Getty Images
Do otwarcia Union Stock Yards w Chicago w 1865 roku, hodowla zwierząt i przetwórstwo mięsa odbywały się tylko w małych lokalnych przedsiębiorstwach. Kiedy pod koniec XIX wieku stada bydła w USA były nękane chorobami, rząd federalny ustanowił inspekcję kontrolującą mięso na eksport. Później, w 1906 r., ustawowo wprowadzono federalne zatwierdzenie produktów mięsnych do handlu międzystanowego. Na zdjęciu: dom pakowania mięsa w Chicago w 1906 roku. Fot. Bettmann/GettyImages
Sierpień 1941 r. Rosjanki pracujące w rzeźni. Fot. Margaret Bourke-White / The LIFE Picture Collection / Getty Images
Styczeń 1943 r. Amerykanka zjadająca steka. Fot. Cooke/Pix Inc./The LIFE Images Collection/Getty Images
1944 rok. Plażowicze w USA, jedzący kanapki z rostbefem z sałatą i serem tatarskim. Fot. John Florea / The LIFE Picture Collection / Getty Images
1946 rok, kolejka po mięso. Fot. Cornell Capa/The LIFE Picture Collection/Getty Images
1954 rok. Zatwierdzanie koszerności mięsa na farmie Zion Kosher Meat Products. Fot. Eliot Elisofon/The LIFE Picture Collection/Getty Images
1959 rok. Jeden z trzech sklepów z koszernym mięsem z rytualnego uboju w stolicy ZSRR, dozwolony dla moskiewskich Żydów. Fot. Jerry Cooke / The LIFE Picture Collection / Getty Images
Jerozolima, marzec 2006 roku. Ortodoksyjni żydowscy rabini czyszczą ubite kurczęta z izraelskiej fabryce. Upewniają się, że zwierzęta były odpowiednio żywione i mięso jest koszerne. Według izraelskich mediów, przez ptasią grypę sprzedaż mięsa tak spadła, że grozi to upadkiem około 40% izraelskiego sektora drobiu. Fot. Paula Bronstein/Getty Images
Izrael, listopad 2013 roku. Aktywistka organizacji broniącej praw zwierząt polewa krwią lodówki w sklepie mięsnym w Nahariya. Fot. Uriel Sinai / Getty Images
Sklep mięsny w Grecji. Fot. Pixabay
Sklep mięsny w Hiszpanii. Fot. Pixabay
Kobieta krojąca suszoną szynkę. Jej odmiany produkuje się od wieków we Włoszech, Hiszpanii, ale też na Bałkanach i wielu innych państwach Europy. Fot. Pixabay
Sklep mięsny we Włoszech. Fot. Pixabay
Stek. Fot. Pixabay
„Mięso – symbol statusu społecznego już od średniowiecza”