„Luk Yu” to herbaciarnia i restauracja położona przy Stanley Street w centralnej części Hongkongu, założona w 1933 roku. Fot. Stefan Irvine / LightRocket via Getty Images
Restauracja jest znana ze swojego kolonialnego stylu. Fot. Antony Dickson/South China Morning Post via Getty Images
„Luk Yu” jest też znana z przywiązania do tradycji i ma lojalnych, długoletnich klientów, dla których jest nieoficjalnie zarezerwowane całe pierwsze piętro. Fot. Wpcpey - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56090993
William Mark Yiu-tong mówi o brytyjskim wpływie na kuchnię Hongkongu w „Luk Yu Tea House”, 2013 r. Ffot. K. Y. Cheng / South China Morning Post via Getty Images
„Luk Yu Tea House”, wpływy brytyjskie w chińskiej kuchni (od lewej, z góry, zgodnie z ruchem wskazówek): placek z kaczki, placek brzoskwiniowy i tarty jajeczne. Fot. K. Y. Cheng / South China Morning Post via Getty Images
Zupa z płetwy rekina w „Luk Yu Tea House” w Hongkongu. Kiedyś danie uważane przez chińskich gości za pfrzysmak, dziś wielu młodych ludzi bojkotuje restauracje i importerów składników zupy argumentując, że przysparzają rekinom cierpień i zaburzają delikatną równowagę ekosystemów morskich. Fot. Stefan Irvine / LightRocket via Getty Images
Lokal nazwano imieniem poety Lu Yu z okresu dynastii Tang, znanego jako „Herbaciany mędrzec”. Jako sierota wychowywał się w klasztorze w Hubei, pod opieką mnicha, który był miłośnikiem herbaty. Lu Yu był autorytetem w doborze liści, wody (był też znawcą źródeł) i sposobu parzenia różnych gatunków. Napisał „Księgę Herbaty” o historii, uprawie, właściwościach i sporządzaniu naparu, a także np. „Pieśń o piciu herbaty”. Tu: posąg Lu Yu w Xi’anie. Fot. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=246717
Wnętrze „Luk Yu”. Fot. Antony Dickson/South China Morning Post via Getty Images
30 listopada 2002 r. podczas jedzenia śniadania w „Luk Yu Tea House”został zastrzelony biznesmen Harry Lam Hon-lit. Strzały oddano z bliska. Jego mordercą był Yang Wen, zabójca zatrudniony przez szefa triady z Hongkongu. Na zdjęciu miejsce morderstwa. Fot. David Wong / South China Morning Post via Getty Images
Policyjny pies tropiący został przywieziony do herbaciarni „Luk Yu”w celu znalezienia dowodów po morderstwie biznesmena. Fot. David Wong / South China Morning Post via Getty Images
Policja poszukująca dowodów w herbaciarni „Luk Yu” po tym, jak został tam zastrzelony biznesmen Harry Lam Hon-lit. Fot. David Wong / South China Morning Post via Getty Images
Fot. TST412 ~ commonswiki (w oparciu o szablon praw autorskich), praca własna, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=729801
Legendarna „Luk You”, z poetą i morderstwem w tle
Ta restauracja w centrum Hongkongu, otwarta w 1933 r., nosi imię twórcy z czasów dynastii Tang, który w „Księdze Herbaty” (Chajing) opisał kulturę chińskiego naparu.