Jayson Tang, chiński szef kuchni restauracji w Admiralicji, w hotelu JW Marriott w Hongkongu, demonstruje potrawy innym szefom kuchni, 2016 rok. Fot. Nora Tam / South China Morning Post via Getty Images
Nicholas Chew Lee-on, szef kuchni restauracji Serge et le Phoque podczas zakupów na targu Lockhart Road w Wan Chai, 2016 rok. Fot. Paul Yeung / South China Morning Post via Getty Images
Konkurs jedzenia podczas Chińskiego Międzynarodowego Festiwalu Food & Tour 2005 w Chengdu w prowincji Syczuan. Fot. China Photos / Getty Images
Stoisko na syczuańskiej ulicy. Fot. Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images)
Tofu duszone w sosie sojowym, popularne śniadanie w kuchni Yangzhou. Fot. Zhang Peng / LightRocket via Getty Images
Ludzie próbują tradycyjnego hot pot (gorącego garnka) w Chengdu w prowincji Syczuan. Hot pot Chengdu to popularna lokalna potrawa, bogata w przyprawy i o pikantnym smaku. Fot. Zhang Peng / LightRocket via Getty Images
Syczuańska restauracja na świeżym powietrzu. Fot. Jeffrey Greenberg / Universal Images Group via Getty Images
Goście festiwalu kulinarnego w chińskiej prowincji Shanxi. Fot. Visual China Group via Getty Images
Chińczycy jedzą „Hot Pot”w restauracji w Chengdu w prowincji Syczuan. „Hot Pot”, podstawa do zupy i sos do zanurzania, to najpopularniejsze pikantne potrawy w prowincji Syczuan i gminie Chongqing. Fot. China Photos / Getty Images
Przekąski dim sum. Fot.민정기 마태오 Matteo J.K. Mihn - 민정기 마태오 Matteo J.K. Mihn, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1312366
Zupa z pierożkami wonton i makaronem. Fot. mooogmonster z unknown - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=955241
Budyń z tofu. Fot. CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=106400
Sprzedawca uliczny grilluje mięsno na nocnym straganie, 2017 r. w Pingyao, Chiny. Fot. Ian Hitchcock / Getty Images
Xi'an, Prowincja Shaanxi, Chiny – 2018 r. Sprzedawcy żywności w dzielnicy muzułmańskiej (Hui min Jie), która jest znaną atrakcją turystyczną położoną na północ od Drum Tower. Wzdłuż ulicy znajdują się zabytki starożytnej architektury dynastii Ming i Qing, pyszne jedzenie, a także toczą się chińskie życie i kultura muzułmańska. Fot. Zhang Peng / LightRocket via Getty Images
Xi'an, Prowincja Shaanxi, Chiny – 2018 r. Fot. Zhang Peng / LightRocket via Getty Images
Xi'an w 2016 r. Dzielnica muzułmańska w stolicy prowincji Shaanxi, jednym z najstarszych miast w Chinach. Xi’an ma dużą społeczność muzułmańską, z których większość – około 50 000 – pochodzi z grupy Hui. Fot. Frédéric Soltan / Corbis via Getty Images
Potrawy w restauracji „Shang Chuan Gong – New Sichuan Food”w Hongkongu (od lewej): „Rodzinne przyprawione podroby; „Golonka wieprzowa Chuangong” i „Chrząstka drobiowa z chili. Hillwood Road w Tsim Sha Tsui – dzielnicy sklepów i klubów nocnych położonej w regionie Koulon. Fot. Dickson Lee / South China Morning Post via Getty Images
„Shang Chuan Gong – New Sichuan Food”w Hongkongu oferuje „Duszoną zimną galaretką ze słuchotkami (ślimaki morskie, ang. Abalones) w gorącym garnku”. Fot. Dickson Lee / South China Morning Post via Getty Images
Ryba z olejem chilli l, danie w „Qi House of Sichuan” w Wan Chai. Fot. Paul Yeung / South China Morning Post via Getty Images
„Shang Chuan Gong – New Sichuan Food”na Hillwood Road w Tsim Sha Tsui w Hongkongu. Fot. Dickson Lee / South China Morning Post via Getty Images
Wnętrze Ju Xing Home – baru w Prince Edward, dzielnicy Mong Kok w regionie Koulun w Hongkongu. Ju Xing Home w 2017 r. został przez przewodnik Michelina odznaczony symbolem Bib Gourmands, oznaczającym korzystny stosunek jakości do ceny. Fot. Sam Tsang / South China Morning Post via Getty Images
Ng Kong-kiu, dyrektor i szef kuchni „Ju Xing Home” – baru w Prince Edward, dzielnicy Mong Kok w regionie Koulun w Hongkongu. „Ju Xing Home” w 2017 r. został przez przewodnik Michelina odznaczony symbolem Bib Gourmands, oznaczającym korzystny stosunek jakości do ceny. Fot. Sam Tsang / South China Morning Post via Getty Images
Dania z gotowanej wołowiny z chili w „Ju Xing Home” oznaczonej symbolem Bib Gourmands przewodników Michelina. Fot. Sam Tsang / South China Morning Post via Getty Images
Solony kurczak, kurczak Kung Pao i duszone pieczarki z tofu w „The Best Little Restaurant” w bostońskiej dzielnicy Chinatown. Fot.Wendy Maeda / The Boston Globe via Getty Images
Tradycyjne chińskie danie – kantoński grill wieprzowy ze szczypiorkiem, podany w ceramicznym talerzu z pałeczkami. Fot. Natasha Breen / REDA & CO / Universal Images Group via Getty Images
Właściciel tradycyjnej restauracji chińskiej w Toronto Gao Liang Ma pokazuje swoje Dan Dan Noodles. Fot. Steve Russell/Toronto Star via Getty Images
Uliczne stragany na Zhongshan Snack Street, największym targu z jedzeniem nocnym w Nanning, stolicy Guangxi, z setkami ludzi przechodzących co godzinę, testujących i serwujących dania kuchni lokalnej. Chiny, 2019 r. Fot. Artur Widak / NurPhoto via Getty Images
Szef kuchni w restauracji przy Gerrard Street w Chinatown z Londynie podczas Parady Chińskiego Nowego Roku. Fot. David Cliff / NurPhoto via Getty Images
Kuchnia kantońska lub dokładniej kuchnia Guangdong, znana również jako kuchnia Yue, wykorzystuje wiele składników, takich jak cukier, sól, sos sojowy, wino ryżowe, skrobia kukurydziana, ocet, szalotka i olej sezamowy oraz czosnek, imbir, papryka chili, mielone tzw. pięć przypraw, czarny pieprz, anyż gwiazdkowaty i kilka innych. Fot. Bill Tompkins / Getty Images)
Kuchnia kantońska. Fot. Bill Tompkins / Getty Images
Tradycyjna pikantna zupa wonton to popularne śniadanie w kuchni Yangzhou w Prowincji Jiangsu. Yangzhou, jako centrum chińskiej kuchni Huaiyang, zostało uznane przez UNESCO za miasto gastronomii. Fot. Zhang Peng / LightRocket via Getty Images
Ludzie jedzą przekąskę „Malatang”na stoisku ulicznym w Chongqing w Chinach. „Malatang” to tradycyjna przekąska w gminie Chongqing i prowincji Syczuan. Szaszłyki gotowane są w garnku zupy z dodatkiem różnych przypraw. Fot. China Photos / Getty Images)
„Malatang” – szaszłyki gotowane są w garnku zupy z dodatkiem różnych przypraw, tradycyjna przekąska w gminie Chongqing i prowincji Syczuan. Fot. China Photos / Getty Images
Gotowy mrożony posiłek chiński, podobne sprzedaje się w sklepach na całym świecie. Fot. Getty Images
Danie instant, również popularne na całym globie, zwłaszcza tzw. zupki chińskie. Fot. Bill Hogan / Chicago Tribune / Tribune News Service via Getty Images
Kurczak Kung Pao z warzywami gotowanymi na parze w Panda Express. Fot. Grace Wong / Chicago Tribune / Tribune News Service via Getty Images