4
/ 7
rozwiń
Stoisko z tradycyjnym oscypkiem, wędzonym serem z solonego mleka owczego, wytwarzanego wyłącznie w Tatrach polskich, sprzedawany na lokalnym targu w Zakopanem. Fot. Artur Widak/NurPhoto via Getty Images
Rosca de reyes w Madrycie, 3 stycznia 2023 r. Fot. Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images
Hermelin, czyli marynowany camembert – przysmak z Czech. Stylizacja żywności: Lisa Cherkasky Fot. Tom McCorkle dla The Washington Post via Getty Images
Festiwal Małpi Bufet w świątyni Phra Prang Sam Yod w mieście Lopburi, na północ od Bangkoku. Tajlandia, 29 listopada 2020 r. Fot. Anusak Laowilas/NurPhoto via Getty Images
Andouillettes, Aube we Francji. Fot. Thierry PERRIN/HOA-QUI/Gamma-Rapho via Getty Images
Pasta di bottarga to prawdziwa gratka dla amatorów rybnych smaków. Na zdjęciu potrawa w restauracji Sa Piola w Cagliari na Sardynii. Fot. Fabiano Caddeo/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images
Przygotowanie aligot, które pierwotnie było głównym daniem podawanym przez mnichów z Aubrac pielgrzymom w drodze do Santiago de Compostela. Najpierw przygotowywany był z miękkiego chleba, który w XIX wieku został zastąpiony ziemniakami. Stał się tradycyjnym daniem regionu Aubrac. Fot. Daniel Casimiro/Gamma-Rapho via Getty Images