Wyrośnięte, puchate baby drożdżowe kojarzą nam się z Wielkanocą. Tymczasem Włosi zajadają się takimi ciastami podczas Bożego Narodzenia. O palmę pierwszeństwa na włoskich stołach w ten świąteczny czas walczą panettone i pandoro. Historia każdego z tych ciast jest długa i co ciekawe, w dużym stopniu udokumentowana. Mówi się, że stoją za nimi dwa rody arystokratyczne – Sforzowie i Scaligeri.
W szopkach, jak w lustrze, odbija się życie codzienne neapolitańczyków.
zobacz więcejI am a baker's son but I didn't bake this....��#panettone #Natale #HappyChristmas pic.twitter.com/QXYUHo3901
— Anthony Hopkins (@AnthonyHopkins) 23 grudnia 2016
Najstarszą cukiernię, w której wyrabia się czekoladę, założono w Modice w 1880 r. Działa do dziś.
zobacz więcejŁasuchy powinny wybrać się na Sycylię, żeby spróbować tamtejszych słodyczy.
zobacz więcej#Pandoro #Xmas #Traditions #Sweet - Pandoro from Verona, one the most famous xmas traditional sweets! pic.twitter.com/CHHbrJqD9t
— 100ITA (@100ITA) 24 grudnia 2016
Ingrassa più il #Pandoro o il #Panettone?https://t.co/SRATjSRNzc pic.twitter.com/iCU3sAqV6y
— Davide (@Shinyo2991) 24 grudnia 2016
È tempo della più classica delle sfide: #pandoro o #panettone? Da che parte state? pic.twitter.com/lfF3pJw4ZA
— Camping Rubicone (@CampingRubicone) 14 grudnia 2016