Po godzinach

Cheesburger, ryż, zupa z pasternaku. Tak karmią pacjentów na świecie

Szpitalne jedzenie budzi wiele emocji. Nie tylko w polskich, ale również w zagranicznych szpitalach. Świadczą o tym zdjęcia, które wykonali pacjenci. Na niektórych z dań nie pozostawili suchej nitki.

Menu w szpitalach to temat wielu dyskusji. O tym, że szpitalne jedzenie w wielu polskich instytucjach pozostawia wiele do życzenia, nie trzeba nikogo przekonywać. Wie o tym dobrze twórca społeczności „Posiłki w szpitalach”, która na Facebooku ma ponad 60 tys. fanów. – Pomysł wziął się z mojego pobytu w szpitalu dwa lata temu. W krótkim przedziale czasowym przebywałem na dwóch różnych oddziałach w Wojewódzkim Szpitalu w Tarnobrzegu. Niestety posiłki, jakie tam otrzymywali pacjenci były tak straszne, że żal było na nie patrzeć, a co dopiero jeść. Pomysł ten tkwił w mojej głowie aż do marca 2014 roku, kiedy zdecydowałem się utworzyć tę stronę. Popularność przerosła moje najśmielsze oczekiwania. W ciągu kilku dni profil „polubiło” 10 tys. osób – mówi autor Tomasz Krzemiński.
Jedzenie w polskich szpitalach (fot."Posiłki w szpitalach")
Chleb i twór „pasztetopodobny”

Posiłki fotografują internauci, którzy mieli bądź mają aktualnie styczność ze szpitalnym jedzeniem. Które zdjęcia wzbudzają największe zainteresowanie? – Najbardziej zaskakują mnie posiłki, które w żadnym wypadku nie są zdrowe i całkowicie odbiegają od niewygórowanych norm żywienia pacjentów. Takich zdjęć, które zaskakują i najzwyczajniej szokują jest dużo, dlatego nie umiem wybrać tego jedynego – przyznaje.

Najczęściej fotografowanym „daniem” jest chleb i „twór pasztetopodobny”. Mimo że zdjęcia trafiają do internetu, jeszcze żaden szpital, jak mówi Krzemiński, nie zdecydował się na zmianę menu. – Trafiają się takie, które bronią się publicznie przed moimi oskarżeniami. Szpital Dziecięcy w Katowicach słowami pani dietetyk w jednej ze stacji radiowych bronił się, że bułka z chlebem w środku to nie posiłek podany dzieciom, a jedynie forma ochrony chleba przed zeschnięciem. Szkoda tylko, że bułka była posmarowana masłem i nic więcej nie było do tego podane. Odkąd powstała strona, temat szpitalnego jedzenia jest coraz częściej poruszany w mediach. Dowodem tego są częste artykuły w gazetach, portalach internetowych czy w telewizji na temat „Posiłków w szpitalach” – opowiada Krzemiński.

A jak wyglądają posiłki w szpitalach w innych krajach?
Jedzenie szpitalne w Estonii (fot.flickr.com/Teller)
Estonia

Kapusta z marchewką, wizualnie przypominająca polski bigos, ziemniaki z wody i sałatka z pomidorów i ogórków to obiad, to obiad, który dostała w Tallinie w Estonii świeżo upieczona mama. Do posiłku dodano kefir, a na deser herbatę oraz drożdżówkę i kawałek ciemnego ciasta.
Szpitalny posiłek w Kanadzie (fot.flickr/andreelau)
Kanada

Pacjent w kanadyjskim szpitalu na obiad zjada gotowany ryż, do którego podana została wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym oraz surówka z chińskiej kapusty. Dodatkowo jako deserowa przekąska w szpitalnym menu znalazły się galaretka oraz melon. Obiad pacjent może popić kefirem albo kawą.
Jedzenie w Republice Południowej Afryki (fot.flickr/aquilaonline )
Republika Południowej Afryki

Niby apetyczne śniadanie w szpitalu w Johannesburgu, ale konsumujący je pacjent do zadowolonych nie należał. Co mu przeszkadzało? Zimne jajka sadzone, które najlepiej jak wiadomo smakują tuż po przygotowaniu, a nie podróży przez niejeden szpitalny korytarz. Do jajek dodana została kiełbaska, grzanki z białego pieczywa, pół pieczonego pomidora oraz kawa z mlekiem.
Kanapka i włoski deser w szpitalu w Australii (fot.flickr/avlxyz)
Australia

Porcje na pierwszy rzut oka nie wydają się gigantyczne, ale są dosyć urozmaicone. Pacjent w szpitalu w Malvern może zjeść bulion wołowy, na drugie danie jagnięcinę z warzywami z dodatkiem purée, gotowanej kukurydzy i brokułów. Deser to włoska panna cotta, owocowa sałatka i waniliowe lody bezglutenowe. Jeżeli po takim posiłku głód będzie nadal doskwierał pacjentowi, może sobie zjeść kanapkę lub bułkę z masłem. Inne obiady ze szpitala w Mavern również nie wyglądają na niesmaczne. Wzrok przyciąga z pewnością duża ilość warzyw i owoców, a mięso z pewnością nie jest smażone na dużej ilości tłuszczu.

Stany Zjednoczone
Zupa z pasternaku w szpitalu w Nowym Jorku (fot.flickr/avlxyz)
Nowy Jork

Zupa z pasternaku, a na drugie danie ryż, pulpety z łososia w śmietanowym sosie oraz szparagi. To obiad w szpitalu w Nowym Jorku. Warto jednak zwrócić uwagę, że tak karmieni są pacjenci w prywatnej klinice. Na deser podano ciasto bananowe oraz herbatę. Pacjentka, która dostała taki obiad powiedziała jednak, że wolałaby, gdyby było więcej warzyw.
W Massachusetts w szpitalu podawana jest zupa z kurczaka z krakersami (fot.flickr/docsearls)
Massachusetts

Zupa z kurczaka z dodatkiem krakersów, pieczona ryba oraz sałatka to zestaw obiadowy w szpitalu w stanie Massachusetts.
Cheesburger i frytki (fot.flickr/dongkwan)
Kalifornia

Ten posiłek trudno zaliczyć do zdrowych, ale z pewnością niejednej osobie kojarzy się z typowo amerykańskim menu. Frytki ociekające tłuszczem i cheeseburger. Czy to smaczne? Niektórzy to lubią, ale na pewno dania są ciężkostrawne i zapychające.
Ryż i jajka na twardo - tak jedzą pacjenci w Indonezji (fot.flickr/chandramarsono)
Indonezja

Mała porcja zupy przypominającej bulion, miska gotowanego ryżu, dwa ugotowane na twardo jajka, pocięte w cienkie paski mięso z dodatkiem warzyw oraz kawa. To posiłek podawany w szpitalu w Indonezji. Autorowi zdjęcia bardzo smakował.
Omlet i rybny paluszek - szpital w Wielkiej Brytanii (fot.flickr/Charles Nouyrit)
Wielka Brytania

Kuchnia brytyjska nie uchodzi za najsmaczniejsza na świecie. Nic więc dziwnego, że szpitalne jedzenie również nie budzi entuzjazmu pacjentów. Autorka tego zdjęcia stwierdziła, że Jamie Olivier, znany mistrz kuchni i reformator miejsc zbiorowego żywienia, z pewnością miałby co robić w szpitalnej kuchni. Co podano w brytyjskim szpitalu? Ziemniaczane purée, omlet, gotowana marchewka z fasolką i jeden bardzo skromny rybny paluszek. A do tego kubek zupy przypominającej nasz polski żurek. Na deser mus truskawkowy z bitą śmietaną. Zdrowe jedzenie?
Kurczak, sałatka jarzynowa i plasterek sera w szpitalu we Francji (fot.flickr/Gary Socrates)
Francja

Sałatka jarzynowa w towarzystwie drobiu i fasolki szparagowej. To posiłek szpitalny we Francji. Pacjent ten posiłek może zakończyć tak jak tradycyjny obiad w domu kawałkiem sera, a na deser zjeść owocowy jogurt. Gdyby się nie najadł, może jeszcze przekąsić małą bułkę.
Makaron dla świeżo upieczonej mamy w malezyjskim szpitalu (fot.flickr/henrywongyk)
Malezja

Bez warzyw i owoców. To posiłek w malezyjskim szpitalu na oddziale położniczym. Świeżo upieczona mama może tu zjeść makaron ryżowy z udkiem kurczaka i sosem. Do picia dostaje kawę z mlekiem.
Jedzenie regionalne, czyli orientalne w szpitalu w Chinach (fot.flickr/ J Lippold)
Chiny

Chińczycy jak widać dbają o to, aby w szpitalu pacjenci jedli to, co charakterystyczne dla ich narodowej kuchni. Za jedyny „egzotyczny” element można uznać frytki. Reszta, czyli ryba, drób, zupy i sałatki przygotowane zostały według przepisów kuchni azjatyckiej.
Purée z zielonego groszku i ziemniaków w Holandii (fot.flickr/Nelson Cunnington)
Holandia

Pierś kurczaka z dodatkiem purée ziemniaczanego oraz z zielonego groszku, a do tego zupa. To posiłek w jednym z holenderskich szpitali. Autorka zdjęć określiła go jako „dość smaczny”.
W Japonii podobnie jak w Chinach w szpitalnym menu króluje orient (fot.flickr/urasimaru)
Japonia

W Japonii podobnie jak w Chinach posiłki w szpitalach to jedzenie bardzo tradycyjne, czyli orientalne. Zupa miso, do niej ryż, marynowane warzywa oraz glony. Zestaw skromny, ale z pewnością pożywny.
Kotlet i frytki - jedzenie w szpitalu w Niemczech (fot.flickr/ your_teacher)
Niemcy

Pacjent niemieckiego szpitala pisze o tym posiłku tak: „Przypomniał mi obiady, które jadałem w szkole w latach 70. Pobyt w szpitalu to jeden z tych momentów, w których potrzeba się dobrze odżywiać; tymczasem dostaje się to, co widać na zdjęciu”. Najwyraźniej frytki z kotletem i sosem z dodatkiem odrobiny sałaty oraz deserem w postaci szarlotki i puddingu nie przypadły mu do gustu.
Zdjęcie główne: Szpitalne jedzenie na świecie (fot.flickr.com/docsearls Marc Hillary teller dongkwan)
Zobacz więcej
Po godzinach wydanie 17.11.2017 – 24.11.2017
„To była zabawa w śmierć i życie”. Od ćpuna po mistrza świata
Historię Jerzego Górskiego opowiada film „Najlepszy” oraz książka o tym samym tytule.
Po godzinach wydanie 17.11.2017 – 24.11.2017
„Geniusz kreatywności”. Polka obok gwiazd kina, muzyki i mody
Jej prace można podziwiać w muzeach w Paryżu, Nowym Jorku czy Londynie.
Po godzinach wydanie 10.11.2017 – 17.11.2017
Zsyłka, ucieczka i samobójstwo. Tragiczne losy brata Piłsudskiego
Bronisław Piłsudski na Dalekim Wschodzie uważany jest za bohatera narodowego.
Po godzinach wydanie 10.11.2017 – 17.11.2017
„Choćby z diabłem, byle do wolnej Polski”. Pierwszy Ułan II RP
Gen. Bolesław Wieniawa-Długoszowski skupia w sobie losy II RP.
Po godzinach wydanie 3.11.2017 – 10.11.2017
Kobiety – niewolnice, karły – rekwizyty. Szokujący„złoty wiek”
Służba była formą organizacji życia w tej epoce. Każdy kiedyś był sługą, nawet królewski syn.