w sycylijskiej Modice czas się w pewnym sensie zatrzymał. W zaułkach tego barokowego miasteczka w dolinie rzeki Noto wciąż działają stare manufaktury, gdzie wyrabia się aromatyczną i niezwykłą czekoladę według receptury, którą Hiszpanie przywieźli tam przed wiekami po podboju Meksyku.
„Cibo di strada” sprzedaje się z wózków, przenośnych stoisk, okienek.
zobacz więcejOnce upon a time in Modica... #Sicily #bonajutostyle (sulla destra l'antica insegna della dolceria Bonajuto) pic.twitter.com/RCKWfYyAMW
— Bonajuto (@bonajuto) 13 września 2016
Pierwszą lodziarnię na świecie otworzył w 1660 r. w Paryżu Włoch z okolic Palermo.
zobacz więcejŁasuchy powinny wybrać się na Sycylię, żeby spróbować tamtejszych słodyczy.
zobacz więcejPoczątek wielkiej kariery Audrey Hepburn.
zobacz więcej