Choć dla wielu trunkiem kojarzonym z Polską jest wódka, a hasło „polskie wino” przywodzi na myśl alkohol tani i słodki, w kraju przybywa winnic.
zobacz więcej
Solaris – jest to niemiecka odmiana, dojrzewa wcześnie, bo przeważnie w pierwszej dekadzie września. Jest odporna na mróz i choroby. Gromadzi wysoką zawartość cukrów i aromatów, wino z niej ma lekko owocowy bukiet;
Seyval Blanc – francuski szczep bardzo odporny na mróz i choroby. Jego termin dojrzewania to początek października, uzyskuje się wino lekko owocowe, świeże aromaty owoców cytrusowych i kiwi;
Johaniter – niemiecki szczep odporny na mróz i choroby, wino z niego posiada dyskretny smak i zapach owoców cytrusowych na pierwszym planie, a na dalszym – owocowe (jabłka). Jest podobny w smaku do reńskiego Rieslinga;
Jutrzenka – polska odmiana, która została wyhodowana przez pioniera polskiego winiarstwa Romana Myśliwca z Jasła. Bardzo aromatyczna, dodajemy ją jak pieprz do potrawy. Dodaje takiego pazura winom białym, świetnie też nadaje się na wina likierowe.
Z kolei wśród szczepów na czerwone wino w naszej winnicy najlepiej sprawdzają się:
Regent – odmiana niemiecka, która dojrzewa w pierwszej dekadzie października. Gromadzi dużą zawartość cukru i ekstraktu, odmiana odporna na mróz i choroby. Wino z niej swym owocowym smakiem jest zbliżone do tego, jakie otrzymuje się z winogron odmiany Pinot Noir. Zawiera jednak mniej tanin, dlatego jest znacznie łagodniejsze od win burgundzkich;
Cabernet Cortis – niemiecka odmiana odporna na mróz i choroby, termin dojrzewania to trzecia dekada września. Daje wino o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli, ziołowe nuty oznaczone (zielona papryka, gencjana);
Marechal Foch – szczep francuski, bardzo odporny na mróz i choroby, dojrzewa w trzeciej dekadzie września. Jedna z najlepszych odmian na czerwone wino. W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, zdominowanym przez nutę czereśniową. Ma średnią zawartość tanin, co sprawia, że wino nie jest zbyt „szorstkie”. Znakomicie nadaje się do kupażu i na wina różowe;
Rondo – niemiecka odmiana, średnio odporna na choroby i mróz. Termin dojrzewania: trzecia dekada września. Wina wytworzone z Rondo są krzepkie, o silnie nasyconej, ciemnopurpurowej barwie i granatowo-fioletowym pobłysku. Duża zawartość tanin i dobra ekstraktywność dają tym winom niepospolity temperament i prawdziwie soczysty wdzięk.
W naszej winnicy produkujemy wina kupażowane, czyli łączymy wina z kilku szczepów. To jest zdecydowanie trudniejsze, bo prościej jest zrobić wino z jednej odmiany.