„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY

NDUNDARI

KLUSECZKI Z RICOTTY

Porcja dla 3 osób:
250 g riccoty, najlepiej owczej
220 g mąki pszennej
1 jajko „zerówka”
Garść parmigiano reggiano
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz

Do podania:
2 łyżki masła
Bułka tarta
Szczypta cukru
Parmigiano reggiano
W misce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy miękkie, wilgotne ciasto. Formujemy wałek i tniemy na dwucentymetrowe kawałki.
Ndundari gotujemy w mocno osolonej wodzie, według Gennaro przez 2 minuty od wypłynięcia, ale gotowane dłużej są chyba lepsze. Najlepiej sprawdźcie sami, która wersja bardziej wam odpowiada.
Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle z odrobiną cukru i posypane płatkami parmiggiano, ale można też w pomidorowym sosie.
Zdjęcie główne: © Bartek Kieżun © stylizacja potraw: Przemek Krupski
Zobacz więcej
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
POLLO al LIMONE
KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
PEPOSO
WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE Z CZOSNKIEM, PIEPRZEM I ROZMARYNEM
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
CANNOLI SICILIANI
SYCYLIJSKIE CANNOLI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
COSTINE di MAIALE con le OLIVE
ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH Z OLIWKAMI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
FRAPPE
RZYMSKIE FAWORKI