COSTINE di MAIALE con le OLIVE
piątek,
22 grudnia 2017
ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH Z OLIWKAMI
Porcja dla 6 osób:
2 kg żeberek wieprzowych
750 g pomidorów
50 ml oliwy
100 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
Liść laurowy
Dwie duże gałązki rozmarynu
150 g czarnych oliwek z pestkami
Sól i pieprz
Żeberka dzielimy na kawałki po dwie kostki każdy. Oprószamy
solą i pieprzem.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę. Przesmażamy na niej zioła z czosnkiem. Uważamy by
ich nie przypalić.
Dokładamy żeberka i na średnim ogniu
rumienimy je z obu stron. Wlewamy na patelnię wino i dusimy
całość przez kwadrans, po czym dodajemy obrane i pokrojone
w kostkę pomidory.
Dusimy około 2 godzin, do miękkości.
Gdyby sos za bardzo zgęstniał, można dodać odrobinę wina.
Na koniec dorzucamy oliwki i dusimy jeszcze chwilę.
Latem jako dodatek wystarczy zielona sałata! Zimą podajemy
z dobrym chlebem, z purée z fasoli albo z polentą.
Natomiast kiedy musimy zrobić zdjęcie do książki, zapominamy
dodać oliwki — co widać na załączonym obrazku. Przygotowałem
żeberka, sfotografowałem, zjadłem i przypomniałem
sobie o oliwkach. Mogę powiedzieć tylko tyle, że bez nich
mięso też jest świetne!