„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY

COSTINE di MAIALE con le OLIVE

ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH Z OLIWKAMI

Porcja dla 6 osób:
2 kg żeberek wieprzowych
750 g pomidorów
50 ml oliwy
100 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
Liść laurowy
Dwie duże gałązki rozmarynu
150 g czarnych oliwek z pestkami
Sól i pieprz
Żeberka dzielimy na kawałki po dwie kostki każdy. Oprószamy solą i pieprzem.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy na niej zioła z czosnkiem. Uważamy by ich nie przypalić.
Dokładamy żeberka i na średnim ogniu rumienimy je z obu stron. Wlewamy na patelnię wino i dusimy całość przez kwadrans, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
Dusimy około 2 godzin, do miękkości. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, można dodać odrobinę wina.
Na koniec dorzucamy oliwki i dusimy jeszcze chwilę.
Latem jako dodatek wystarczy zielona sałata! Zimą podajemy z dobrym chlebem, z purée z fasoli albo z polentą.
Natomiast kiedy musimy zrobić zdjęcie do książki, zapominamy dodać oliwki — co widać na załączonym obrazku. Przygotowałem żeberka, sfotografowałem, zjadłem i przypomniałem sobie o oliwkach. Mogę powiedzieć tylko tyle, że bez nich mięso też jest świetne!
Zdjęcie główne: © Bartek Kieżun © stylizacja potraw: Przemek Krupski
Zobacz więcej
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
POLLO al LIMONE
KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
NDUNDARI
KLUSECZKI Z RICOTTY
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
CANNOLI SICILIANI
SYCYLIJSKIE CANNOLI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
PEPOSO
WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE Z CZOSNKIEM, PIEPRZEM I ROZMARYNEM
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
FRAPPE
RZYMSKIE FAWORKI