„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY

POLLO al LIMONE

KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE

Porcja dla 4 osób:
Kurczak z wolnego wybiegu
6 cytryn
6 ząbków czosnku
Kilka gałązek rozmarynu
Kilka gałązek pietruszki
Oliwa extra vergine
Sól i pieprz
Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy go z oliwą, solą oraz pieprzem. Nacieramy kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Wkładamy do środka pocięte w ćwiartki cytryny oraz zioła i czosnek.
Układamy kurczaka w foremce, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Następnie okładamy mięso pozostałymi kawałkami cytryn i posypujemy ziołami — jeśli coś zostało na stole.
Pieczemy około godziny. Mięso musi być miękkie.
Porcjujemy i skrapiamy mięso sokiem z upieczonych cytryn.
Podajemy z chlebem.
Zdjęcie główne: © Bartek Kieżun © stylizacja potraw: Przemek Krupski
Zobacz więcej
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
NDUNDARI
KLUSECZKI Z RICOTTY
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
PEPOSO
WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE Z CZOSNKIEM, PIEPRZEM I ROZMARYNEM
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
CANNOLI SICILIANI
SYCYLIJSKIE CANNOLI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
COSTINE di MAIALE con le OLIVE
ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH Z OLIWKAMI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
FRAPPE
RZYMSKIE FAWORKI