POLLO al LIMONE
piątek,
22 grudnia 2017
KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE
Porcja dla 4 osób:
Kurczak z wolnego wybiegu
6 cytryn
6 ząbków czosnku
Kilka gałązek rozmarynu
Kilka gałązek pietruszki
Oliwa extra vergine
Sól i pieprz
Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy go z oliwą, solą
oraz pieprzem. Nacieramy kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.
Wkładamy do środka pocięte w ćwiartki cytryny oraz zioła
i czosnek.
Układamy kurczaka w foremce, skrapiamy oliwą,
solimy i pieprzymy. Następnie okładamy mięso pozostałymi
kawałkami cytryn i posypujemy ziołami — jeśli coś zostało
na stole.
Pieczemy około godziny. Mięso musi być miękkie.
Porcjujemy i skrapiamy mięso sokiem z upieczonych cytryn.
Podajemy z chlebem.