„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY

FRAPPE

RZYMSKIE FAWORKI

Porcja dla 6 osób:
500 g mąki
50 g cukru
40 g masła
2 jajka „zerówki”
50 ml grappy, rumu lub limoncello
Skórka starta z dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki sody
Cukier puder do posypania
500 ml oleju do smażenia
Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy masło, alkohol oraz skórkę cytrynową i zagniatamy miękkie a zwarte ciasto.
Zawinięte w folię odkładamy na pół godziny do lodówki. Kiedy odpocznie, na blacie wysypanym mąką wałkujemy je na grubość około 2 mm.
Radełkiem wycinamy prostokąty. W każdym na środku robimy nacięcie, najlepiej również radełkiem.
Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone mają przypominać powiewające na wietrze kawałki materiału, bo cenci to po włosku szmaty, łachmany. Mimo tej niezbyt romantycznej nazwy są naprawdę smakowite!
Odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu, układamy w misce i posypujemy cukrem pudrem, a potem wspominamy ostatnią wizytę w Rzymie, rozmyślamy o następnej lub najszczęśliwsza wersja: planujemy pierwszy pobyt w Wiecznym Mieście!
Jeśli przyjdzie Wam do głowy zacna trasa szlakiem obrazów Caravaggia, zajrzyjcie koniecznie do kościoła Świętego Ducha, gdzie znajduje się przepiękna Madonna Pielgrzymów, a zaraz potem udajcie się do kościoła pod wezwaniem świętego Ludwika Francuskiego, by podziwiać kaplicę z trzema obrazami poświęconymi życiu świętego Mateusza. Na koniec zaś zajrzyjcie do bazyliki przy Piazza del Popolo.
Zdjęcie główne: © Bartek Kieżun © stylizacja potraw: Przemek Krupski
Zobacz więcej
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
POLLO al LIMONE
KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
NDUNDARI
KLUSECZKI Z RICOTTY
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
PEPOSO
WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE Z CZOSNKIEM, PIEPRZEM I ROZMARYNEM
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
CANNOLI SICILIANI
SYCYLIJSKIE CANNOLI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
COSTINE di MAIALE con le OLIVE
ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH Z OLIWKAMI