„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY

GNOCCHI di ZUCCA

DYNIOWE GNOCCHI Z MASŁEM SZAŁWIOWYM

Porcja dla 4 osób:
350 g mąki
200 g upieczonej w kawałkach dyni
150 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
100 g grana padano
50 g roztopionego masła
Jajko „zerówka”
Gałka muszkatołowa
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz

Dodatkowo:
150 g masła
15 listków szałwii
Szczypta soli
Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską. Dodajemy mąkę i przestudzone roztopione masło. Wsypujemy tarty ser. Przyprawiamy. Krótko mieszamy łyżką, by połączyć wszystkie składniki.
Posypujemy ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki.
Sztuka po sztuce naciskamy je widelcem, by zrobić rowki, w których zatrzyma się szałwiowe masło.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Gnocchi będą gotowe minutę po wypłynięciu.
Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem, w którym wcześniej przez chwilę na małym ogniu gotowaliśmy szałwię.
Zdjęcie główne: © Bartek Kieżun © stylizacja potraw: Przemek Krupski
Zobacz więcej
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
POLLO al LIMONE
KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
NDUNDARI
KLUSECZKI Z RICOTTY
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
PEPOSO
WOŁOWINA W CZERWONYM WINIE Z CZOSNKIEM, PIEPRZEM I ROZMARYNEM
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
CANNOLI SICILIANI
SYCYLIJSKIE CANNOLI
„Italia do zjedzenia”. PRZEPISY wydanie 22.12.2017 – 29.12.2017
COSTINE di MAIALE con le OLIVE
ŻEBERKA DUSZONE W POMIDORACH Z OLIWKAMI