GNOCCHI di ZUCCA
piątek,
22 grudnia 2017
DYNIOWE GNOCCHI Z MASŁEM SZAŁWIOWYM
Porcja dla 4 osób:
350 g mąki
200 g upieczonej w kawałkach dyni
150 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
100 g grana padano
50 g roztopionego masła
Jajko „zerówka”
Gałka muszkatołowa
Szczypta cynamonu
Sól i pieprz
Dodatkowo:
150 g masła
15 listków szałwii
Szczypta soli
Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską. Dodajemy mąkę
i przestudzone roztopione masło. Wsypujemy tarty ser.
Przyprawiamy. Krótko mieszamy łyżką, by połączyć wszystkie
składniki.
Posypujemy ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki.
Sztuka po sztuce naciskamy je widelcem, by zrobić rowki,
w których zatrzyma się szałwiowe masło.
Gotujemy we wrzącej,
osolonej wodzie.
Gnocchi będą gotowe minutę po wypłynięciu.
Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem, w którym
wcześniej przez chwilę na małym ogniu gotowaliśmy szałwię.