Propagowanie jedzenia bezkręgowców traktuję jednak jako działalność poboczną. Zachęcam przede wszystkim do spożywania dzikich warzyw i innych roślin jadalnych. Zbieramy i przyrządzamy z nich potrawy. Zyskują na popularności bo powoli wracają do łask, są coraz bardziej dostępnie, głownie ze względu na modę na ekologiczne żywienie. A owady i inne „robactwo” to trochę taki dodatek…
Dzikie warzywa są też bardziej akceptowane społecznie jako pożywienie - przynajmniej w porównaniu do robaków.
Mimo, że jadam mięso, mam w tej sprawie coraz większe etyczne opory. Uważam, że wegetarianie stoją od nas wyżej moralnie. Jeśli stworzenie jest rzadkie, to nie powinniśmy go próbować dla zabawy. Ja specjalnie nie szukam pożywienia, jak coś znajdę to zjem. Podczas warsztatów propaguję jedynie świadomość, że istnieje taka możliwość. Można na przykład hobbystycznie hodować robaki w mieszkaniu, w terrarium. Choćby patyczaki - i przy okazji spróbować jak smakują.
Przewagą owadów jest to, że są zmiennocieplne, można hodować więcej gramów biomasy używając mniej energii. Nie jestem jednak zwolennikiem ich masowej produkcji w fabrykach. Smak byłby podobny do kurczaków hodowanych na wielkich fermach. Poza tym w warunkach polskich jest to mało realne.
Owady się je tam, gdzie jest ich dużo i opłaca się je zbierać. Zachęcam jedynie, aby nie bać się bioróżnorodności i uczyć się rozpoznawać rośliny czy zwierzęta, bez względu na to czy są jadalne czy nie. Nigdy nie wiadomo, kiedy ta wiedza może się przydać, może nawet uratować nam życie. W warunkach katastrofy cywilizacyjnej, głodu, wojny, żywiąc się tym, co nam przynosi dzika przyroda, możemy przetrwać wiele dni.
Dzika przyroda wciąż pana zaskakuje?
Cały czas próbuję odkryć coś nowego w świecie dzikiej przyrody. Teraz planuję zgłębić wiedzę na temat jadania jadowitych pająków. W niektórych miejscach na ziemi są przysmakiem, jak choćby w Ameryce Południowej czy Azji Południowo-Wschodniej. Wybieram się początkiem lutego do Kambodży w poszukiwaniu jadalnych tarantul. Chcę sprawdzić, gdzie się je jada, dlaczego, od jak dawna, jak się je przyrządza.