– To była generacja bezpośrednio poprzedzająca nasze czasy, dlatego powszechnie uważa się, że wszystkie koreańskie tradycje wywodzą się z dynastii Joseon. W środkach masowego przekazu, szczególnie w filmach czy serialach telewizyjnych emitowanych w latach 50., 60., 70. przewijała się głównie tematyka dynastii Joseon – twierdzi prof. Kim Seong-nam. Ale są aspekty tego zjawiska, do których odnosi się on krytycznie: – W mediach pokazywano tylko tę dynastię. Z tego też powodu w świadomości ludzi utrwaliło się przekonanie, że koreańska tradycja wywodzi się głównie z tych czasów. Dlatego przykro mi mówić, ale to, że postrzegamy dynastię Joseon jako tak ważną, to pewnego rodzaju fałszywy stereotyp historyczny ugruntowany przez środki masowego przekazu.
Podróż w czasie
Formą upamiętnienia słynnej dynastii jest noszenie tradycyjnych strojów, czyli hanboków. W pobliżu znajdujących się w Seulu pałaców, a także w miejscowości Jeonju nieopodal stolicy, spotkać można ubranych w nie Koreańczyków. W ten sposób okazują dumę ze swojej liczącej blisko 5 tysięcy lat historii. Wypożyczanie strojów i spacerowanie w nich po mieście uchodzi tutaj za połączenie nowoczesności z tradycją.
– Koreańczycy noszą hanboki głównie wiosną i jesienią. Najczęściej przychodzą wypożyczyć stroje w okresie koreańskich świąt, takich jak Koreański Nowy Rok Seollal lub Koreańskie Święto Dziękczynienia Chuseok – mówi TVP Sung Hyunjung z wypożyczalni tradycyjnych strojów.
Nauki noszenia hanboków Koreańczycy uczą się od najmłodszych lat, podczas zajęć pozaszkolnych. Sposób obcowania z tym strojem wymaga poznania odpowiedniej etykiety.
– Kiedy nauczyciele zaczęli zauważać, że uczniowie biorący udział w lekcjach zmieniali swój sposób zachowania, zaczęli zachęcać do uczestnictwa w nich także innych. I nawet ci, którzy początkowo uważali tę aktywność za nieciekawą i nudną, zmieniali zdanie, uznając je za interesujące i przydatne - tłumaczy TVP Song Suyeon z Cheongeul Traditional Culture Center.
Przerwa na posiłek
14 wpisów na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO, jeden z nich – na Listę Dziedzictwa Niematerialnego. Chodzi o tradycyjną koreańską potrawę, czyli kimchi – pikantną, fermentowaną kapustę.
Podróż do Korei jest przede wszystkim niesamowitym doświadczeniem kulinarnym, bo porzez kulinaria można poznać historię tego kraju oraz jego najnowsze trendy żywieniowe. I tak jak w przypadku architektury dużych miast – tak i w kuchni tradycja spotyka się z nowoczesnością. Popularna obecnie kuchnia świątynna wpisuje się w światowy trend kuchni wegańskiej – opartej wyłącznie o produkty roślinne, zbierane i przygotowywane przez buddyjskich mnichów. Gwiazdą buddyjskiej kuchni jest Jeong Kwan – na co dzień mieszkająca w świątyni Baegyangsa.