Wszystkim na świecie słowo „ferrari” kojarzy się tylko z jednym – słynnym włoskim samochodem wyścigowym. Wszystkim, za wyjątkiem Włochów – im kojarzy się z bąbelkami, czyli słynnym winem musującym z Trydentu. Jednak mieszkańcom tego regionu słowo „ferrari” kojarzy się z nazwiskiem Lunelli… I tak ferrari dotarliśmy do celu tu opisywanego.
Klasyczne, wspaniałe gruzińskie wina rzadko trafiają na europejskie stoły. Aż 98 procent jest bowiem robiona „pod klienta z sowieckiego imperium”: są cienkie, podłe i często – słodkie.
zobacz więcejSpaghetti po bolońsku tak naprawdę nie istnieje. Zresztą mitem jest, że trzon kuchni włoskiej to makaron. Tworzy ją zbiór 20 różnych menu regionalnych, stawiających na zupełnie inne smaki. A łączy je bożonarodzeniowa baba, czyli panettone. Tajemnice włoskich potraw zdradza Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz.
zobacz więcejMa wiele oblicz w różnych krajach i jedną cechę wspólną: pija się go zimą. Prócz wina do grzańca możemy dodać aromatycznego rumu i koniecznie – cukru. Pamiętaj, że ciepłe trunki szybciej idą do głowy!
zobacz więcejChoć dla wielu trunkiem kojarzonym z Polską jest wódka, a hasło „polskie wino” przywodzi na myśl alkohol tani i słodki, w kraju przybywa winnic.
zobacz więcejTYGODNIK TVP, ul. Woronicza 17, 00-999 Warszawa. Redakcja i autorzy