Nauka jest fascynująca właśnie dlatego, że czasem pracuje przez lata nad zagadnieniami tak –wydawałoby się – prozaicznymi, które jednocześnie okazują się niezmiernie skomplikowanymi, jak kształt jaja. Każda głupia kura, byle nie chora, umie jajo „ulepić” dość doskonale, a najtęższe matematyczne głowy (takie od „czarnych dziur” i innych sążnistych tematów) wymiękały w kwestii matematycznego opisu tegoż jaja.
Skoro pierwsze trzy niezbędne w tej analizie bryły „mają jasne definicje matematyczne, z których każda wywodzi się z wyrażenia poprzedniego, ale wzór na profil gruszkowaty nie został jeszcze wyprowadzony”, to aby to naprawić, do formuły jajowatej wprowadzono dodatkową funkcję. Powstały w ten sposób model matematyczny pasuje do całkowicie nowego kształtu geometrycznego, który można scharakteryzować jako
ostatni etap ewolucji sfery — elipsoidy —
owalnej transformacji Hügelschäffera i można go zastosować do dowolnej geometrii jajka. Wymagane pomiary to długość jaja, maksymalna szerokość i średnica na szpiczastym końcu (przesunięcie osi pionowej i średnica w jednej czwartej długości jaja).
Oszczędzę czytelnikom tej formuły (skomplikowanej, a większość z nas nie przepada za matematyką, niestety), trzeba jednak zauważyć, że jajko ma kształt idealny. Ewolucja oszlifowała je jak żywy diament: wystarczająco duży, aby inkubować zarodek, wystarczająco mały, aby opuścić ciało w najbardziej efektywny sposób. Nawet jajo ptaka kiwi było do zniesienia, choć to brzmi jak bajka-horrorynka. Kształt gwarantuje, że jajo nie stoczy się po złożeniu. Kształt jest wystarczająco solidny strukturalnie, aby udźwignąć ciężar wysiadującego rodzica i być początkiem życia dla 10 500 ptasich gatunków, które przetrwały od czasów dinozaurów do dziś.
Opisy matematyczne wszystkich podstawowych kształtów jaj znalazły już zastosowanie w badaniach żywności, inżynierii mechanicznej, rolnictwie, naukach biologicznych, architekturze i aeronautyce. Przykładowo, formuły tej można użyć do konstrukcji inżynierskich naczyń cienkościennych o kształcie jaja, które powinny być mocniejsze od typowych naczyń kulistych. Jajo to naturalny system biologiczny, badany pod kątem projektowania systemów inżynieryjnych i najnowocześniejszych technologii. Figura geometryczna w kształcie jajka została przyjęta w architekturze oraz w budownictwie (np. ratusz w Londynie), ponieważ może wytrzymać maksymalne obciążenia przy minimalnym zużyciu materiałów.