Była darem południowoamerykańskich bogów, składaną im ofiarą, pieniądzem. Jest przyjemnością, a nawet narkotykiem, gigantycznym przemysłem i rynkiem, częstym tematem popkultury. Odżywia i ożywia, ale może powodować migreny, uczulenia, a nawet zabić. W dodatku ma ponoć zniknąć z rynku za 40 lat, co już przyprawia nas o palpitację. To nie jest historia o kokainie.
Wieszanie na glutenie wszystkich możliwych psów było rodzajem skandalu, na którym różni sprytni producenci żywności zarobili mnóstwo pieniędzy.
zobacz więcejFermentowanie mleka pozwala je lepiej trawić. A to nasi praprzodkowie dali tę technologię światu! Na Kujawach wytwarzano ser już 6 tys. lat temu.
zobacz więcejEkuma derives from of Ecuador and Mayo Chinchipe. This culture harvested and consumed cacao beans more than 5,000 yrs ago in today's Ecuador pic.twitter.com/0xeNjjnUsR
— Ekuma Chocolate (@EkumaChocolate) 13 maja 2017
Najpierw kapłan ostrym jak brzytwa nożem z obsydianu rozcinał klatkę piersiową i wyjmował bijące wciąż serce. To uśmiercało ofiarę. Rytuał jednak trwał dalej.
zobacz więcejOdkryto piec chlebowy dwukrotnie starszy niż uprawa zbóż. Żeby zatem mieć pieczywo, nie trzeba siać pszenicy czy żyta. Wystarczy mieć palenisko.
zobacz więcejJedni twierdzą, że łosoś norweski to najbardziej toksyczna żywność na świecie. Inni jednak dodają, że aby sobie zaszkodzić trzeba byłoby jeść dziennie pół kilograma łososiowych ogonów.
zobacz więcejŁukasz Łuczaj, przyrodnik: Larwy os, szerszeni czy mrówek są bezbronne i mięciutkie, tym samym łatwiej strawne. Gniazdo os obieramy jak cebulę, wyjadamy larwy i poczwarki.
zobacz więcejTYGODNIK TVP, ul. Woronicza 17, 00-999 Warszawa. Redakcja i autorzy
2. Badania opublikowane przez Międzyrządowy Panel ds. Zmian Klimatu (IPCC) w 2014 roku stwierdzały, że jeśli globalna średnia temperatura do 2050 roku wzrośnie o 2,1 st. C, to kakaowca nie da się nadal uprawiać na terenach dzisiejszych, największych producentów: Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany i Indonezji. Może się zatem przydarzyć, że sprowadzenie kakaowca – tak, jak zrobił to Cortéz – do Hiszpanii, a nawet Polski, aby „wyrosły na nim pieniądze”, nie jest perspektywą niemożliwą. I do tego właśnie, za pieniądze ze sprzedaży swoich batoników, próbuje się przygotować MARS Corp., korzystając z technologii modyfikowania DNA.
3. Jego ojciec Caspar wymyślił w 1828 roku jak odtłuścić ziarna kakaowca za pomocą prasy, co pozwoliło produkować kakao w proszku. Jego nazwisko do dziś znajduje się, wraz z wiatrakiem, na paczkach sproszkowanego holenderskiego kakao.
4. Tak dobroczynny wpływ na pamięć, skupienie i percepcję czekolada zawdzięcza zawartym w niej flawonolom, które poprawiają ukrwienie mózgu, a to właśnie ono wyjątkowo cierpi przez bezsenną noc czy ulega osłabieniu z wiekiem.
5. Eksperymentalne podanie nam związków prekursorowych dla tlenku azotu i aktywatorów jego powstawania (takim jest np. histamina, istotna podczas generowania reakcji alergicznej) powoduje pulsujący ból głowy, mający swe źródło w wadliwej pracy naczyń krowionośnych.
• wykład dr. Andy McShea, Head Scientist of Theo Chocolate, Seattle, WA: https://www.youtube.com/watch?v=KAtGM2cZz10
• https://www.sciencemag.org/news/2018/06/maya-civilization-used-chocolate-money?utm_campaign=ScienceNow&utm_source=JHubbard&utm_medium=Facebook -
• https://anthrosource.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/sea2.12118
• https://www.sciencealert.com/that-fancy-chocolate-you-like-might-only-taste-so-good-because-of-the-packaging
• https://www.sciencealert.com/here-s-scientific-evidence-chocolate-can-boost-your-brain-power
• https://www.sciencealert.com/forgotten-origins-chocolate-mesoamerica-ecuador-theobroma-cacao-santa-ana-la-florida-ancient-mayo-chinchipe-culture
• https://www.sciencealert.com/here-s-what-need-know-about-chocolate-going-extinct-40-years-cacao-climate
• https://www.sciencealert.com/compounds-in-dark-chocolate-can-make-you-feel-calmer-and-more-content-study-finds
• https://www.sciencealert.com/is-it-better-to-eat-a-whole-block-of-chocolate-at-once-or-space-it-out
• https://www.sciencealert.com/here-s-why-chocolate-and-wine-can-sometimes-cause-migraines
• https://www.sciencealert.com/how-chocolate-and-sugary-treats-may-prime-your-brain-to-want-more